trešdiena, 2013. gada 20. novembris

Meža zvēru cepumi un zaļi adījumi

Kamēr citi jau aizmirsuši neseno Valsts svētku noskaņas, es vēl kavējos Mārtiņdienas noskaņās. Varbūt ne gluži par tradicionālo Mārtiņzosi vai gaili šoreiz, bet gan par dārziņa Mārtiņdienas tirdziņa ceptajiem cepumiem.
Arī šogad kopā ar meitiņu bija jāgatavo tirgojamais Mārtiņdienas tirdziņam. Lai process būtu interesants un saistošs mums abām (ne tikai man vienai), tika izvēlēts cept šokolādes cepumus meža zvēru formās. Izvēle interesantuma ziņā tiešām bija īstā. Visu procesu veicām kopā - mazā piedalījās gan mīklas mīcīšanā, gan rullēšanā, gan formiņu spiešanā. Mammai nākamajā dienā atlika tikai sapakaot.
Un recepti piespēlēja tētis, no šejienes: www.jocooks.com
Mums gan sanāca stipri tumšāki, bet ne tādēļ, ka būtu piedeguši, kā pēc krāsas izskatījās. Gluži vienkārši kakao pulveris no Gemosa ļoti tumšs bija gadījies.
 Nepieciešamie produkti:
  • 3 kausiņš miltu
  • 1/2 tējk. sāls
  • 1 tējk. cepamais pulveris
  • 1 kausiņš sviesta (220g), istabas temperatūrā
  • 1 1/2 kausiņi cukura
  • 2 olas
  • 2 tējk. vaniļas ekstrakta (var aizstāt ar vanilīnu vai vaniļas cukuru)
  • 2/3 kausiņa kakao 
Gatavošana:
Lielā bļodā sajauc miltus, sāli, cepamo pulveri, kakao
Citā bļodā samaisa visas pārējās sastāvdaļas - saputo sviestu ar cukuru, pievieno olas, vaniļu, pēc tam šai masai pakāpeniski pievieno saturu no pirmās bļodas un labi samīca.
Uz apmēram stundu samīcīto mīklu ieliek ledusskapī.
Cepeškrāsni uzsilda 175 grādiem(celsija:)
Mīklu sadala vairākās daļās un rullē apmēram pāris cm biezumā un izspiež cepumus izvēlētajās formās, liek uz cepamā papīra, (zem kura ir panna) un cep  9-11 minūtes,  ļauj atdzist uz līdzenas virsmas.
 Pēc tam var ēst vai sapakot papīra kastītēs, lai lapsām un vāverēm nenolūst astes un ežiem un gliemežiem deguni:)

Kad cepumi sacepti, var mazliet arī patamborēt un paadīt. Tāds zaļais mirklis pagadījies.