svētdiena, 2011. gada 4. septembris

Bumbieru ievārījums ar salviju

Vakar vakarā iesākts un šī rīta agrumā pabeigts mūsmājās tapa gardais bumbieru ievārījums ar salviju.

Parasti bumbieri mūsmājās ir gardums un tiek notiesāti svaigā veidā, napakļaujot tos konservēšanas trakumam.
Bet šogad mūsu bumbierei zari uz visām pusēl līka no augļu daudzuma, tā ka gatavības pilnbrieda brīdī apēst steidzamā kārtā visus bija neiespējami.
Drusciņu ievārīju kopā ar brūklenēm un šķita, ka tas jau būs gana ekskluzīvi mūsmājām, bet...

Kā izrādās ne mums vieniem bumbieru pilni zari šogad. Draugiem, kuru dārzā regulāri aplasām viņu pašu vajadzībām pāri paikušos ķiršus un jāņogas, šogad lieki arī bumbieri - daudz lielāki un skaistāki par mūsējiem un ienākšanās laiks arī par vismaz pāris nedēļām vēlāks. Tikai tad gan īsā laikā vai nu jāapēd vai jāiekonservē, citādi dikti ātri no viduča paliek brūni un mīksti. Tad nu bijām tikuši pie milzīga groza ar saldiem un sulīgiem pārstrādajāmiem gardumiem.
 Un vajadzēja atrast kādu interesantu, bet ne pārāk sarežgītu recepti, kas arī tika atrasta ŠEIT. Un ķerties pie brūvēšanas.Visas nepieceišamās sastāvdaļas pat mājās jau bija!
Nepieciešamais:
 - 3, 17 kg bumbieru (;sis daudzums ir jau sagatavoti, nomizoti un sagriezti)
 - sula no 2 citroniem
 - 4 kausiņi cukura
 - 3-4 ēd.k. medus
 - 2-3 ēd.k. baltais balzāmetiķis
 - buntīte svaigas salvijas

Darba gaita:
Bumbierus nomizo, izņem serdi un sagriež paplānās ripiņās
Izspiež 2 citronu sulu pārlejsagrieztajiem bumbieriem,  pieber 4 kausiņus cukura un visu samaisa. Atstāj uz nakti ievilkties ledusskapī vai citā vēsā vietā.(tā kā naktis jau paliek aukstas, mēs nolikām ārā pie durvīm, bet dzīvoklī to laikam neieteiktu:))
No rīta ņem katlu, bumbierus un vāra. Pirmajā piegājienā vāra apmēram 25 minūtes, kamēr bumbieri paliek caurspīdīgi.  Pa vidam sanāk noņemt putas un ir ar ko pamieloties pašam vārītājm un citiem maziem un lieliem kārumniekiem. Tad noņem no uguns un ar rokas blenderi sablendē. Pēc tam vāra vēl 15 minūtes.
 Tad noņem no plīts, pieliek medu, balzametiķi un 3-4 svaigus salvijas zariņus(veselus; nesagrieztus).
Ievārījumu samaisa un pēc pāris minūtēm noprovē, vai salvija jau gana ievilkusies. Tas jādara tiešām uzreiz pēc 1 vai 2 minutēm, citādi salvija var pārāk stripri ievilkties.
Kad liekas, ka salvijas garša jau pietiekami jūtama(un tas jau būs tiešām ātri), salvijas zariņus ņem no katla laukā. V'\elreiz liek uz uguns un ļauj uzmest pirmo burbuli;  un ievārījumu var pildīt burkās(mūsmājās tika izlaista oriģinālās receptes pēdējā daļa par 10 minūšu karsēšanu ūdens peldē).
Katrā burciņā virspusē uzliek pa mazai salvijas lapiņai.
Cerams, ka līdz ziemai kāda burciņa vēl paliks, ko pamieloties!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru