pirmdiena, 2011. gada 22. augusts

Bazilika pesto

Vakar tika novākts lielums dārzā saaugušā bazilika - kamēr vēl vasara, kamēr vēl nav salnu, - un tapa lielā porcija bazilika pesto.
Tas lielais daudzums skaitļos izskatījās apmēram šādi:
 - 27 kausiņi svaigu bazilika lapiņu(tā riktīgi sapresētu, pēc svara apmēram 2 kg bazilika)
 - 2,7 kausiņi mazliet apgrauzdētu indijas riekstu
 - 41 ķiploka daiviņa
 - 6,7 kausiņi olīveļlas (jā, daudz gan :))
 - 2,4 Ēd k.sāls(smalka)
 - 2,4 Ēd.k.malti melnie pipari
Vienvārdsakot, apjomi 13.5 reizes lielāki par stadarta recepti. Nezinu gan no kurienes tā tika paņemta, jo virsvadība šim pasākumam bija vīra kunga rokās. Mani pienākumi bija nogriezt dārzā baziliku, piedalīties lapiņu atdalīšanā no neizmantojamajiem kātiem(un labi, ka tikai piedalīties, jo apjoms jau diezgan iespaidīgs), nodrošināt ar tukšo taru, t.i. tīrām izmazgātām burciņām, kā arī pēc tam nokopt virtuvi, lai nākamajā rītā tikai viegla bazilika smarža liecinātu par iepriekšājā vakara kulinārijas "orģijām".

Bildēs izskatās šādi....

Pats sākums- apžāvēšaa pēc mazgāšanas un "derīgā materiāla" atlase:)
pa vidam tiek apgrauzdēti rieksti:

Tad neliela atpūta no virtuves darbiem, izmantojot beidzot saules parādīšanos ne pārāk garā izbraucienā ar velosipēdiem un līdz ar tumsiņu var sākt rosīties pa virtuvi.

Tiek izmantotas/izmēģinātas dažādas smalcināšanas palīgierīces, visas atzītas izmantojamām bazilika smalcināšanai:
Tikmēr tukšā tara jau stājas ierindā...
Kad visas sastāvdaļas samaltas, sabelndētas, sasmalcinātas un vēlreiz visas kopā lielā bļodā samaisītas(ar blendera palīdzību)...
var sākt pildīt to visu burciņās (re, re cik ātri oksidējas jau virskārta un zaudē savu skaisti zaļo toni)

un vēl pirms vāciņa uzlikšanas, jāuzlej kārtiņa ar eļļu, lai labāk glabājas...



Un vēl pusnakts nebija pienākusi, kad visas burciņas jau sarindojušās pilniem vēderiem:



ui, cik tomēr daudz kopā:



Lai gan lielākoties receptēs rakstīts, ka pašu gatavotu pesto ieteicams izmantot apmēram nedēļas laikā, pēc pagājušā gada pieredzes - lesdusskapī var glabāt arī vismaz dažus mēnešus. Vismaz pēc mūsu receptūras gatavoto var! :)
Un tad rudenī un ziemā, vienmēr ir kas pieliekams visātrāk un vienkāršāk pagatavojamajiem siltajiem ēdieniem - makaroniem. Šosezon notiekti tiks izmēģināti arī citi pielietojumi - kulināriski, protams:).


3 komentāri:

  1. Mūsu ģimenē iecienīts ir šis -
    http://www.piegalda.lv/receptes/vistas-fileja-ar-salami-un-pesto/

    Es gan parasti izmantoju cieti žāvēto desu (un aizmirstu par sāli un pipariem :D ), un jāskatās, lai vista nav pārāk bieza, jo tad sēkliņas jau sāk piedegt, bet gaļa vēl nav gatava.

    AtbildētDzēst
  2. mmmmmmmm... apskaužu tik čaklas kulināres!

    AtbildētDzēst
  3. Paldies par ieteikumu, Anda!
    šīs receptes izmēģināšanu gan atstāšu vīra ziņā - pati ar gaļu uz JŪS, tapēc nemīlu to arī gatavot:)

    AtbildētDzēst