ceturtdiena, 2011. gada 3. marts

Pannas roktura čilli

šodien mūsmājās atkal tika gatavotas sasildošās pusdienas - seleriju kātu un čilli paēdiens, kura oriģinālā recepte tika aizgūta jau pirms gadiem 4 no kādas vegānu pavārgrāmatas un tiešā tulkojumā no angļu valodas - Pan Handle Chilli būtu tulkojams kā Pannas roktura čilli:
Tā kā šis ēdiens mūsmājās tiek gatavots visai bieži, oriģinālā recepte ne tikai netiek vairs skatīta, bet savā ziņā tiek arī mazliet variēta.
Oriģinālā recepte:
 - 2 ēd.k. olīveļla
 - 1/2 kausiņa smalki sagrieztu seleriju kātu
 - 1 kausiņš smalki sagrieztu sīpolu
 - 2 daiviņas ķiploka
 - 2 vidēji tomāti, nomizoti un sagriezti
 - 1 buņdziņa(425g) konservētu sarkano vai melno pupiņu, bez šķirduma, noskalotas
 - 1 kausiņš tomātu mērce vai 1/3 kausi;ņa tomātu pasta sajaukta ar 3/4 kausiņa ūdens
 - 1 kausiņš ūdens
 - 1/3 kausiņa bulgurs vai kuskuss
 - 1 ēd.kar. saldinātājs pēc izvēles (cukurs vai medus, piemēram)
 - 2 ēd.kar tomātu pastas
 - 1 ēd.k. čilli pulveris
 - 1/2 tējk. kaltēta oregano
 - 1/4 tējk.maltu piparu
 - 1/4 tējk. malts kumīns


Mana visbiežākā variācija par šo tēmu:
Nepieciešamie produkti:
 - pāris vidēju vai lielu sīpolu
 - 2-3 ķiploku daiviņas
 - eļļa sīpolu un ķiploku apcepšanai
 - 4 palieli seleriju kāti - ja pirkti veikalā (kad rudenī bija savā dārzā augušie, tie bija tievāki un tad šis skaits netika ievērots)
 - 1 tējkarote kumīna - es nemaļu, saberžu piestā
 - 1/2 tējk. čilli pulvera (mums ir ļoti stiprs, atgādāts no Indijas) - ja ir svaiga čilli pāksts, tad var likt arī to un tad mazāk pulvera
 - 1 bundžiņa (apm 400g) konservētu sarkano pupiņu
 - 1 bundžiņa (mazā - 425g) smalcinātu tomātu
 - 1/3 līdz 1/2 no tomātu pastas puslitra burciņas, ja nopērku mazo burciņu, tad lieku visu
 - vismaz 1 kausiņš ūdens(bet ūdens daudzums regulējās arī atkarībā no tā, vai tiek izmantots bulgurs, vai kuskuss)
 - 1/3 līdz 1/2 kausiņa bulgurs vai kuskuss
(šoreiz(pirmoreiz) pievienoju arī mazliet konservētas kukurūzas, kādas pāris karotes bija palikušas bundžiņā)

Gatavošana:
Mūsmājās viss notiek pannā, jo pannai ir īstais lielums porcijai priekš 4 personām, bet gan jau, ka var izmantot arī katliņu.
Tātad - pannā sakarsētā eļlā apcep sīpolus, ķiplokus, ja izmanto svaigu čilli, tad arī čilli, un pievieno kumīnu
Kad sīpoli mazliet zeltaini, pievieno sagrieztos seleriju kātus un turpina sautēt. Pielik čilli pulveri. Lai uz pannas esošās sastāvdaļas nesāktu piedegt, pievieno smalcinātos tomātus no bundžiņas, pupiņas no bundžiņas(bez šķidruma), pievieno tomātu pastu un ūdeni.
Ja izmanto kuskusu, tad sautē(vāra) visu, kamēr selerijas mīkstas, tad pievieno kuskusu, ļauj uzvārīties kādas pāris minūtes un atstāj vēl kādas 5 minūtes, lai kuskuss uzbriest.
Savukārt, ja izmanto bulguru, to var pievienot ātrāk, jo tam jāpavārās kādas 10 minūtes.
Šajā procesa pēdējā daļā man parasti prasās vēl pievienot ūdeni, jo gan kuskuss, gan arī bulgurs ūdeni gatavojoties uzsūc, tāpēc jāpaseko līdzi, lai pannā esošais ēdiens nav par sausu un nesāk piedegt:)
 Labi garšo aukstās dienās, lai sasildītos!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru