pirmdiena, 2010. gada 6. decembris

Topinambūru sacepums

Beidzot esmu ķērusies pie vēlajā rudenī ievākto topinambūru krājumu pagatavošanas kādā ēdienā. (Līdz šim pa kādam vien izmantoju mazās meitiņas biezenīšu gatavošanā).
Un vēl -  šī ir pirmā ēdiena recepte šeit Griezes dienasgrāmatā!!!
 Jāatzīst, ka tik viegli nemaz negāja. Biju nolēmusi meklēt receptes ar topinambūra izmantošanu plašajās interneta ārēs. Bet, ak vai, pirmais atrastais tulkojums"jerusalem artichoke" diez ko daudz nedeva, bet vismaz soli pa solītim nonācu pie "sunchoke", kas bija īstais. Bet, kā izrādās, ne man vienai tāds ceļš bijis ejams...
...un vēl - topinambūriem neesot pilnīgi nekādas saistības ne ar Jeruzalemi, ne ar artišokiem:)

Tātad, beidzot ar īsto atslēgasvārdu mūsmājā iecienītajā recepšu meklēšanas lapā http://www.tastespotting.com/  beidzot atradās pietiekami daudz receptes, lai pat būtu no kā izvēlēties. (ierakstot vienkārši "topinambur" gan arī 3 receptes man piedāvāja, bet no tām viena bija franciski, otra itāliski (laikam), tik viena man saprotamā mēlē:))
Pakonsultējos ar potenciālajiem šodienas pusdienu ēdājiem par zupas vai kā cita vēlmi redzēt savos pusdienšķīvjos, vairākums zupu negribēja. Tad nu izvēle krita uz topinambūru un kartupeļu sacepumu(Sunchoke and Potato Gratin), jo tā bija viena no receptēm, kur visas nepieciešamās sastāvdaļas jau bija mājās atrodamas. (Tas gratin, cik noprotu, ir īpašs sacepuma gatavošanas veids, bet latviska vienkārša tulkojuma nezinu).
Manā interpretācijā vajadzīgās sastāvdaļas:(bet individuāli daudzums atkarīgs no pieejamās/izmantotās pannas lieluma un paēdināmo skaita)
 - apmēram 10 vidēja lieluma kartupeļi
 - pāc apjoma mazliet vairāk topinambūru
 - 2 vidēji sīpoli
 - 1 ķiploka daiviņa
 - cietais siers (šoreiz izmantots tika Minhauzena siers)
 - sāls un pipari
 - dārzeņu buljons
 - olīveļļa
Izvēlēto pannu ieziež ar olīveļļu un sarīvētu ķiploka daiviņu
 Plānās šķēlītēs griež nomizotus kartupeļus (tik biezā kārtā, lai pannas apakša nebūtu redzama)
Apkaisa ar sāli un pipariem


Tālāk kārto šķēlītēs sagrieztus topinambūrus (nemizotus, bet kārtīgi nomazgātus, es ar birstīti riktīgi noberzu)
Atkal apkaisa ar sāli un pipariem
Tam visam pa virsu izkārto ripiņās sagrieztus sīpolus
 Tik tālu sagatavotos dārzeņus aplej ar apmēram 70 ml buljona (mūsmājās tiek izmantots dārzeņu buljons, bet "oriģinālajā" receptē bija minēts vistas buljons vai arī varot izmantot vājpienu)
Tad visu apkaisa ar sarīvētu sieru - drusku vairāk par glāzi vai vienu kausiņu(angl. cup)(250ml) (kopš mūsmājās ieradušies kausiņi (amerikāņu mērvienība), kas arī bieži tiek lietoti internetā sameklētajās receptēs, tad gatavošanas procesā izmantojam šīs mērvienības)
  Sagatavoto pannu apklāj ar pēc iespējas plānu foliju, liek jau iepriekš uz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep 45 minūtes, pēc tam noņem foliju un cep vēl 15 vai 20 minūtes. Jāpārbauda vai topinambūri pietiekami mīksti, ja vēl nav - jāpacep vēl.


Kas man likās interesanti - vārot dārzeņus priekš mazās pekas biezenīšiem, topinambūrs parasti ir tas, kas, lai gan pats pēdējais pielikts un nesagriezts, izvārās visātrāk. Parasti ir jau gandrīz izšķīdis, to nedaudz kopā satura tikai nenomizotais zemmizas slānītis (biezenīšiem, atšķirībā no sacepuma, vienmēr topinambūrus mizoju).
Tad sacepumā kartupeļi bija jau gatavi, bet topinambūri vēl pacieti. Un, jau gatavajiem - topinambūra miziņa ir cietāka, par viducīti.

Lai nu kā, visa porcija tika gardu muti notiesāta:) Pa virsu vai blakus, katram individuāli uz šķīvja tika pievienota majonēzes - krējuma mērcīte. Man jau nemaz neprasījās, bet nebija slikta piedeva.


...un šādi lūk izskatās minētie kausiņi







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru