pirmdiena, 2011. gada 3. janvāris

Karameļu nakts

Tas būs stāsts vēl iz pagājušā gada, jo, sākoties jaunam gadam, cenšos vēl paveikt to, ko pa svētku laiku nepaspēju..
Bet tik ļoti sens tas stāsts nebūs vis. Tas būs stāsts par to, kā rūķis kādu nakti pirms Ziemassvētkiem mūsu virtuvē vārīja karameles (un pat sabildēja šo to, ko varēja, vienu roku visu laiku tomēr turot uz "karameļu pulsa"), kamēr mēs ar mazo meiteni čučējām saldā miegā (tiešām saldā, jo visās telpās gaisā virmot virmoja sladumsalda smarža pat no rīta, kad modāmies)

Viena no svarīgājakām lietām šajā procesā bija īpašais cukura termometrs(kādā bildē var atpzīt), kura trūkums rūķim liedza izmēģināt karameļu vārīšanu jau agrāk. Bet tā kā pēdējā laikā arī Latvijā var atrast šādas tadas specifiskas virtuves darbos noderīgas un nepieciešamas lietas, tad beidzot arī mūsmājas ieradās šis temometrs, lai palīdzētu rūķim gatavot dāvanas.
Protams, neiztikt arī bez izejvielām - cukurs, saldais krējums, sviests, šokolāde un dažādas garšvielas, kas šoreiz ļāva pagatavot četru veidu karameles.
Un karameļu cietību nosakošais faktors ir vārīšanas temperatūra(un tam jau ir nepieciešams tas īpašais termometrs)

Tātad neliela fotorepotrāža no vārīšanas:
 Pats sākums, tiek gatavots cukura sīrups...

 Tiek vārīts cukurs ar cukura sīrupu un garšvielām...

 Lietā tiek likts termometrs un katls mutuļot mutuļo...

 Te jau ir pievienots saldais krējums...

 ...un turpina vārīties...

 ...masa jau ielieta iepriekš sagatavotajā veidnē, pēc tam sacietēs un būs jāsagriež gabaliņos, no šāda daudzuma var izgriezt 70 līdz 100 gabaliņus (kāds salūzt vai sanāk  bišķu šķībs un tāpēc ir attaisnojumstam, ka procesā apēdās)

 top nākamā porcija...

...izskatās, ka ar šokolādes piedevu:)

burbuļo, burbuļo...

 Apsnigušais gardums! (patiesībā pārkaisīts ar jūras sāli, un garšai nemaz netraucē, tik piedod pikantumu)
Un slepenā sastāvdaļa šai karamelei ir čilli - dikti sasilda sniegotās dienās!

 aha, mazliet piededzis:D
 Un to es atradu saldi smaržojošajā rītā:
 Viena porcija jau "sagarumota"!
 Virtuvē uz palodzes šķīvis ar provēm:)...
 par nepieciešamā krējuma daudzumu liecina tukšā tara...
 Atstāts darbiņš arī man - sadarbības stiprināšanai ar trauklupatu...
 Un vēl viens...njā, tā karameļu brūvēšana dikti daudz traukus prasa, it īpaši, ja vienā naktī vāra vairākus veidus...
 "apsnigusī" asā karamele

 un mazliet mazāk sniegotā ar apelsīnu "piešprici"

 izrādās, ka ir vēl ko dalīt pa kumosiņam...

Kad viss sadalīts, drīkst ķerties pie iesaiņošanas, papīrītī jāietin katra karamelīte atsevišķi
 
 

2 komentāri:

  1. Fantastiski! Šādu konfekšu paciņu svētkos saņemtu ar vislielāko prieku!!!

    AtbildētDzēst
  2. Ceru, ka tiem, kas šīs paciņas saņēma, tas arī sagādāja prieku!
    Sagadījās starp svētkiem ģimeniski organizēts zobārsta apmeklējums(tur gan nepavisam nebij vainīgas karameles) - jautrībai iedāvājām arī zobārstei vienu riekšaviņu:)

    AtbildētDzēst