piektdiena, 2011. gada 18. februāris

Sīpoli dīgst - pavasaris nāk; jeb vienkāršā sīpolu zupa!

Sīpoli mūsmājās jau pavasara noskaņās - viens pēc otra parādās zaļi asni/loki, kas steidz stiepties garumā un atņemt spēkus pašiem sīpoliem. Loku diedzēšama mūsmājās diezko nekad neizdodas, jo, līdzko loki ir gana pastiepušies, tiem uzbrūk kaut kādi kukaiņi(parazīti tādi!) un līdz ēšanai reti kad tiekam.
 Tad nu, lai nelaistu mantu vējā un palutinātu sevi ar gardu maltīti, šad un tad tiek brūvēta sīpolu zupa.
Sākumā meklēju zupas recepti interneta plašumos, un tur tā tiešām dažādās variācijās ir atrodama, gan klasiskā franču, gan citās interpretācijās, ar baltajiem un ar sarkanajiem sīpoliem un vīniem, ar siera vāciņiem vai bez, utt. .... Tā kā nav mums tāda krāsnī liekama podiņa vai bļodiņu, kurās tad varētu savārīto virumu ar siera vāciņu apdarināt, manā interpretācijā tapa vienkāršā sīpolu zupa.

Nepieciešamie produkti:
 - 1 līdz 1,2 kg sīpolu
 - 4 ķiploku daiviņas
 - pāris karotes sviesta
 - apmēram 100 g baltvīna
 - dažas lauru lapas
 - 2 tējkarotes kaltēta timiāna (timiāns ir tā īpašā garšviela, kas liek zupai jauki smaržot un labi arī garšo)
- olīveļļa sīpolu cepšanai
 - 3-4 Ēd.k. miltu
 - 1,5-2 l dārzeņu buljona (es leju ūdeni un lieku pāris kubiņus)
 - sāls pēc garšas
 - nedaudz rīvēta cietā siera(piemēram Minhauzena) un baltmaizes vai graudu maizes grauzdiņi pasniegšanai

Gatavošana:
Nomizotus un ripiņās sagrieztus sīpolu (lielus sīpolus es vēl pārgriežu vai 4 daļās pirms "saripiņošanas"), sakapātus ķiplokus, lauru lapas un timiānu cepina sviestā un olīveļlā lielā katlā (var arī pannā, bet katlā ir ērtāk, jo turpat tad turpina vārīt zupu), kamēr sīpoli kļūst nedaudz zeltaini - apmēram 10 min,  pa brīdim pamaisot, pieliek miltus un vēl pāris minūtes pacepina.
Pēc tam pielej nedaudz ūdeni un vīnu un pāris minūtes pasautē, tad pielej buljonu(vai ūdeni un pieliek buljona kubiņus) un uz lēnas uguns vāra kādas 20 minūtes.
Ar šķidruma daudzumu var mazliet variēt, atkarībā no tā cik biezu vai''sķidru zupu gib, vai cik ēdāji paredzēti:)
Kaut kad pa vidam pieber arī sāli.
Pasniedz karstu, bļodiņā pa virsu uzberot rīvētu sieru un maizes grauzdiņus.
 Garšo interesanti! (Tā īsti nemaz pēc sīpoliem negaršo)
Varbūt ir vēl kādas gardas receptes, kurās nepieciešams liels daudzums sīpolu?

1 komentārs:

  1. Arī mūsu ģimenē, pavasarim tuvojoties, tiek ar varu diedzināti zaļie sīpolu asniņi :)
    Es pati gan sīpolus neēdu, bet vienmēr priecājos par lociņiem uz palodzes - tie tiešām rada pavasara sajūtu, kad aiz loga vēl balts un auksts :)

    AtbildētDzēst