trešdiena, 2011. gada 21. decembris

Naudas koks

Šeku reku, Ziemassvētki gandrīz klāt un Latvijas Banka kā ierasts mūs atkla iepriecinājusi ar burvīgu īpašo vienlatnieku - šoreiz ar piparkūku sirdi. Nu es esmu kādu riekšaviņu jauno monētiņu ieguvusi savā īpašumā un atcerējos, ka bloglandē vēl iepriekš ar savu naudaskoku neesmu padalījusies.
Tāds nu viņš ir pilnā plaukumā(visas standarta dobītes aizņemtas:))

Īpašos latiņus mūsmājās krājām jau sen - mums sakrāti visi līdz šim apgrozībā laistie.
Jau vairākus gadus draugi no mums klāt pie dāvanām Ziemassvētkos saņēma arī pa jaukam, spīdīgām latiņam - ar skursteņslauķi, sniegavīru, eglīti, pakaviņu....šogad būs piparkūku sirds:)



Šo attēlu avots Latvijas Banka http://www.bank.lv/nauda/1-lats-saisinati-ls-1

Bet pagājušogad ap Ziemassvētku laiku kaut kur lasījām vai dzirdējām, un pēc tam jau paši internetā ŠEIT atradām, ka viens Vidzemes puses meistars izdomājis un gatavo tādus jaukus latu turētājus - ozola formā un Latvijas formā. (Viņš gan gatavo arī citas lietas)
Latvijas forma gan mūs īpaši neuzrunāja, bet ozols šķita viena jauka dāvana tiem, kas arī kaut kur pa kabatām, makiem vai lādēm krāj pa kādam "īpašajam" latiņam. Kādās 3 mājās vismaz no pagājuša gada Ziemassvētkiem naudas koks ieradās ar mūsu palīdzību. Pēcāk vēl no Vidzemes puses daudzus vedām pēc pasūtījuma draugiem (var jau nopirkt arī kaut kur Rīgā, bet Vidzemes pusē cena pievilcīgāka un vēl pievilcīgāka cena pie paša meistara).
Un tad kādā reizē, nospriedām, ka mums tak pašiem ar savu naudas koku vajag, ko tad visu laiku priekš citiem gādāsim... Un monētiņas ar mums bija...tajā brīdī vēl 2 vietiņas palika brīvas, bet, re, nu visas jau aizpildītas!
Tagad gan, cik zināms, meistars taisa vēl ar vairākām vietiņām, jo, kamēr mēs Latvijā par maksāšanas līdzekli latus izmantojam un izmantosim, gan jau, ka Latvijas Banka vēl kādu skaistumu(es pat teiktu mākslas darbu) laidīs tautās - lai iet no rokas rokā:)
Pēdējā reizē no meistara dabūjām sev arī atbilstošu urbīti, lai paši pēc tam varam kokā ieurbt caurumiņus, kad aptrūksies vietas monētām!
Tad nu stāv mums naudas koks pie sienas un gaida atkal jaunu monētiņu!
Mana mīļākā gan ir monētiņa ar krupīti. Man tā šķiet tik mīļa, par spīti tam, ka bērnībā krupjus neesmu bāzusi sev kabatās un nēsājusi līdzi un arī tagad speciāli viņus dabā neapčamdu un nebučoju:)
Šī attēla avots Latvijas Banka http://www.bank.lv/nauda/1-lats-saisinati-ls-1 

Kur un kā gan iegūt šīs monētiņas?
Var aiziet un iemainīt pret parastajiem latiņiem(vai banknotēm) jebkurš mirstīgais Latvijas Bankā, tajā, kas pie Vanšu tilta, turpat netālu no Prezidenta pils. 
Bankas mājas lapā rakstīts, ka Jaunās monētas var iegādāties Latvijas Bankas klientu kasē (K. Valdemāra ielā 2a, 1. stāvā - tā ir tā vieta pie Prezidenta pils) un Latvijas Bankas filiālēs Liepājā (Teātra ielā 3) un Daugavpilī (Ģimnāzijas ielā 12) 
Iepriekš apgrozībā laistās monētas gan var vairs nebūt pieejamas.

Nereti gadās, ka jaunās monētas mana Ome saņem kā pensiju no pastnieces, un tas tak arī ir jauki:)

5 komentāri:

  1. mēs ar krājam tik man iztrūkst stārķītis un skudriņa :( diez tos ar varētu tai bankā dabūt?

    AtbildētDzēst
  2. Stārķis visticamāk nebūs, jo tas ir pats pirmais īpašais vienlatnieks(izlaists 2001g.) Numismātikas salona interneta lapā atradu, ka stārķi var iegādāties par 7 latiem(!!!)un skudru par 4 latiem. Tad jau Latvija Bankā vairs nedabūt ne vienu, ne otru...

    AtbildētDzēst
  3. Visus iepriekšējos latiņus var iepirkt bijušajā Saktā. Tur starp Narvesenu un pastu ir monētu bodīte. Pati pirms kādas nedēļas iepirku pāris iztrūkstošos, lai beidzot ir visi. Stārķis mums bija, tāpēc nezinu, cik tas maksā, bet, šķiet, skudra bija par 4 ls. Pārējie latiņi par 1,5 vai 2,5.

    AtbildētDzēst
  4. p.s. un naudas koks ir tiešām varenskaists. :)

    AtbildētDzēst
  5. man ir visi un daži pat dubūltā

    AtbildētDzēst